Det finns en hel del att tänka på när du ska köpa en värmepump, och därför bör du ta reda på mer – antingen genom nätet eller ett besök hos en återförsäljare av värmepumpar. Under varma sommardagar värmer solen upp vattnet i poolen, men alla sommardagar är inte varma i Sverige. Du kanske även vill bada under sensommaren och hösten, och då behövs en värmepump för att vattnet ska få en behaglig temperatur.

Bygga en pool

Hitta basta varmepumpen 1 - Hitta bästa värmepumpen

Har du inte redan en pool, utan är på väg att bygga en, är det bra att först gå igenom din ekonomi, så att du i förväg vet hur stor pool du kan köpa. Du kan då samtidigt ta reda på vilken kapacitet poolvärmaren bör ha vilket också gör det lättare att planera köpet.

Rätt kapacitet

Hitta basta varmepumpen 2 - Hitta bästa värmepumpen

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du köper en värmepump är kapaciteten. Om den inte är tillräcklig stor kan den inte värma upp vattnet ordentligt och temperaturen blir då inte behaglig. På en poolvärmepump står det skrivet hur stor dess kapacitet är, och det står även hur stor pool den kan värma upp. Du vet själv vilken temperatur du trivs bäst att bada i, och ju högre temperatur du föredrar desto högre kapacitet krävs. Tänk även på att värmepumpens kapacitet alltid ska vara högre än vattnets volym.

Ljudnivån

Hitta basta varmepumpen 3 - Hitta bästa värmepumpen

Alla pumpar låter lite, men ljudnivån kan variera från olika modeller, därför bör du tänka på var du placerar värmepumpen. Ska den stå vid en husvägg, ställ den inte utanför ditt sovrumsfönster – då kan det bli svårt att sova. Om du måste placera den just där, så välj en som är tystlåten. Väljer du en värmepump med högre kapacitet behöver den inte gå på maxnivå för att vattnet i poolen ska bli uppvärmt och då låter den heller lika mycket.