Pool kontra spa - Pool kontra spa

För många är en pool eller ett spa hemma i trädgården en dröm, men det är inte alltid lätt att veta vilket som passar dig och din familj bäst. Det är även en kostnadsfråga och här nedan kommer några alternativ som kan hjälpa dig att välja rätt.

Användning

Vem ska använda poolen eller spabadet? Är det du och din familj som består av några barn som vill bada tillsammans en skön och varm sommardag? Eller är det bara du och din partner som ska sitta och njuta med ett glas bubbel i handen? I det första alternativet passar givetvis en pool bäst, där barnen kan leka och stoja runt. I det andra alternativet är det givetvis ett spabad som passar bäst. Se till att få lite poolområde inspiration och även pool inspiration här.

Årstid

En pool passar bäst att bada i på sommaren när solen ligger på och värmer upp vattnet. Det finns dock pumpar som värmer upp vattnet när det är kyligt i luften och pooltak som skyddar mot smuts med mera. Väljer du ett utomhusspa kan du bada hela året och ändå ha omkring 38 grader i vattnet. Under sommaren kan du sänka vattnets värme så du istället svalkar kroppen. Barn kan givetvis sitta i ett spa de med, men små barn är otåliga och vill helst inte sitta still under längre stunder.

Energikostnad

Vad kostnaden blir beror på hur mycket du ska använda din pool eller spa. Om du badar i ditt spa ett par gånger i veckan går det åt ungefär mellan 2 000–4 000 kilowatt per år. En pool är mycket billigare eftersom du kan värma upp den både med solceller och en elpatron.

Pris

Ett spabad är billigare i pris eftersom det inte krävs något förarbete. Du kan gå in på nätet och titta runt på olika hemsidor jämföra storlekar och priser, sedan beställer du den som passar bäst och får den hemfraktad. En pool behöver mycket förarbete, som att hitta lämplig plats i trädgården, gräva upp jord där poolen ska placeras med mera.

Sammanfattning

Har du familj och barn, passar en pool bättre, då kan barnen stoja runt och leka med familjen eller sina vänner. Är det bara du och din partner som ska njuta av ett skönt masserande bad, ja då passar ett spa bättre. Sedan hänger det mycket på din ekonomi också, ett spa är som sagt billigare och lättare att köpa och kräver inte lika mycket förberedelser som en pool behöver.