När du nu har köpt en pool är det naturligtvis viktigt att den blir ett smycke i trädgården och alltid känns inbjudande när du vill ta ett dopp. Men för att behålla dess renhet är det nödvändigt att hålla den ren. Trots att du har ett pooltak för att skydda mot löv och skräp behöver poolen ändå rengöras från alger och smuts för att vara attraktiv och fräsch att bada i. Så frågan är hur mycket tid du är villig att lägga på rengöring för att hålla din pool i toppskick. Är du redo att göra allt arbete själv eller kan du tänka dig att investera i något som gör jobbet åt dig?

Vattenreningn med poolrobot 683x1024 - När du softar i hängmattan städas poolen

Billigast att städa själv

Om du är villig att lägga några timmar i veckan på poolens underhåll kan du definitivt dammsuga och skrubba den själv. En metod är att montera ett bottensugmunstycke på en teleskoptång och ansluta det till en flytslang som i sin tur kopplas till bräddavloppet. Genom att använda sugkraften från pumpen kan du suga upp smutsen via slangen och låta vattnet rengöras genom filtret. Det kan ta lite tid och ansträngning men det är definitivt den mest kostnadseffektiva lösningen.

 

Skaffa städhälp

Om du däremot hellre vill luta dig tillbaka i hängmattan och ändå ha en ren och klanderfri pool är det fullt möjligt. Lösningen stavas ”poolrobot” och är en duktig och effektiv medhjälpare som gör hela städjobbet. Kanske till och med bättre än om du hade gjort det själv. Det enda du behöver göra är att koppla in den och trycka på knappen. Sedan sköter den sig helt själv.

En pool är en fantastisk tillgång för sommarens glädje och avkoppling. Att ha en pool i trädgården ger dig möjligheten att svalka dig i det härliga vattnet och njuta av solen. Men det finns ett ansvar som kommer med att äga en swimmingpool – att hålla den ren och fräsch. Det kan vara en tidskrävande och ibland utmanande uppgift att hålla poolen i toppskick. Men tack vare den moderna tekniken finns det nu hjälp att få i form av poolrobotar.

En poolrobot är en autonom enhet som är speciellt designad för att rengöra och underhålla pooler. Den är utrustad med avancerade sensorer och borstar som kan nå alla hörn och kanter av poolen. När du har anslutit den till poolens strömkälla och placerat den i vattnet tar den över och gör jobbet åt dig.

Fördelarna med att använda en poolrobot är många. För det första sparar du tid och ansträngning. Istället för att manuellt skrubba och dammsuga poolen kan du låta poolroboten sköta arbetet medan du njuter av din fritid. Du behöver inte längre stå i solen och slita med att skura poolens botten och väggar. Poolroboten tar hand om allt smuts och alger och lämnar dig med en ren och kristallklar pool.

En annan fördel med poolrobotar är deras effektivitet. De är konstruerade för att vara mycket effektiva på att avlägsna smuts och partiklar från poolens yta och botten. Med sina kraftfulla borstar och sugfunktioner kan de nå även de mest svåråtkomliga områdena och lämna inga smutsiga fläckar efter sig. Poolrobotar kan även filtrera vattnet vilket förbättrar vattenkvaliteten och minskar behovet av att använda kemikalier.

Förutom att vara effektiva är poolrobotar också smarta. Många av dem är utrustade med avancerade programmeringsfunktioner och sensorer som gör att de kan kartlägga och navigera runt poolen på ett intelligent sätt. De kan skapa en optimal rengöringsväg och undvika hinder som trappor och vattenintag. Du kan också ställa in tidsscheman för när poolroboten ska starta och sluta rengöringen vilket ger dig ännu mer bekvämlighet och flexibilit

Jetstream 683x1024 - När du softar i hängmattan städas poolen

Vad är en poolrobot?

En automatisk poolrobot ser ut som en liten dammsugare som är programmerad att själv gå runt på bottnen och suga upp smuts, löv och putsa rent. Vissa robotar kan till och med klättra upp för poolväggen och gå i trappor. Och vissa rengör även längs vattenlinjen.

Lite förenklat kan man dela in poolrobotar i två grupper. Den första gruppen är de som går på el eller batteri. Den andra kopplas till bräddavloppet (skimmern) och drivs av suget från poolpumpen. Båda modellerna bygger på samma rengöringsprincip; att med hjälp av en pump köra runt vatten genom ett filter så att löv och smuts fastnar där.

Vad skall man tänka på med poolrobot?

För att välja rätt poolrobot är det viktigt att ta hänsyn till storleken och materialet på din pool. Vissa poolrobotar har begränsningar när det gäller poolstorlek. Dessutom är de utrustade med olika typer av undersidor för att passa olika ytbeklädnader på poolens botten och väggar. En robot med mjukt skummaterial undertill är lämplig för glasfiberpooler och pooler med liner medan en robot som har en borste är bättre lämpad för betong eller mosaikpooler.

Poolrobotar skiljer sig också åt i sin ”intelligens” med olika programmeringar och extrautrustning.

När det gäller hur ofta du bör köra poolroboten beror det på hur frekvent du använder poolen. Det är svårt att undvika att smuts hamnar i poolen när man badar så under varma dagar kan det vara bra att köra poolroboten oftare, kanske till och med dagligen. Men om du inte använder poolen så ofta kan det räcka med att köra roboten en gång i veckan. Varaktigheten för rengöringscykeln beror på modellen och vissa robotar har snabbprogram som kan användas när du bara vill snabbt rengöra poolen.

När temperaturen börjar sjunka bör du dock vara uppmärksam på vattentemperaturen. En poolrobot fungerar optimalt vid minst 15 grader Celsius.

Så, återigen, hur mycket tid vill du lägga på poolstädning? Om du inte vill göra jobbet själv finns det hjälp att få genom att använda en poolrobot. Det kan vara svaret på en avkopplande och stressfri semester.