I dag när det stressas mer än någonsin, är det ett måste med egentid om du ska må bra. Utbudet av spaanläggningar och spahotell har vuxit fram under senare år och de erbjuder många olika sorters hälsosamma behandlingar. Både kropp och själ mår bra av dessa behandlingar och du känner dig också yngre och starkare. De olika behandlingarna har olika längd och priser. Vissa behandlingar gör du bara för att du för tillfället ska må bra, medan andra kräver upprepade behandlingar för att ge det resultat du behöver. Det finns bland annat behandlingar som kroppsmassage, ansiktsmassage, massage av axlar och skuldror med mera. Sitter du och jobbar vid en dator hela dagarna sliter det på dina axlar och skuldror och då behövs ofta regelbunden behandling. Många arbetsgivare erbjuder gratis hälsobehandlingar till sina anställda för att slippa att många blir sjukskrivna.

Olika spabehandlingar

Olika skona och halsosamma spabehandlingar 1 - Olika sköna och hälsosamma spabehandlingar

När du besöker ett spa är de allra vanligaste behandlingarna till för avkoppling för hela eller delar av kroppen. Massage av olika kroppsdelar är det absolut vanligaste och det finns fler att välja mellan. Här i Sverige är massage där en terapeut masserar in massageolja på din hud och som görs med långa och mjuka tag vanligt. Dessa oljor brukar ha doft som assimilerar aromterapi i massagen. Doften i oljan stimulerar det limbiska systemet och frambringar avkoppling. Det finns även hot stone massage, shiatsu och en form av hårdare vävnadsmassage.

Ansiktsbehandling

Olika skona och halsosamma spabehandlingar 2 - Olika sköna och hälsosamma spabehandlingar

En annan populär behandling är ansiktsmassage, som rengör, exfolierar (tar bort död hud) och återfuktar huden. Det första som görs är att terapeuten rengör ditt ansikte med svampar eller bomullrondeller och använder en produkt som passar din hudtyp. Sedan appliceras en exfoliant, exempelvis ånga för att alla döda celler ska försvinna. Det finns många olika hudtyper i ansiktet, du kan till exempel ha väldigt torr eller fet hud, då bör produkterna passa din hudtyp och de väljs noggrant ut. På spat kan du ibland köpa produkter som passar din hud och terapeuten ger ofta råd hur du ska sköta huden hemma.