Att ha en pool att svalka av sig i under varma sommardagar är skönt, men när sommarsäsongen är borta och inte solen längre värmer vattnet, kan en poolvärmare vara bra att ha – det är till och med nödvändigt om du ska kunna ta ett dopp när hösten gör sitt intrång. Lika skönt som det är att svalka sig i vattnet en varm sommardag, lika skönt är det att kunna värma sig i en pool en sval höstdag. Vilken sorts uppvärmning som passar din pool beror bland annat på vilken storlek och modell din pool har, och vilka årstiden du vill använda den.

Värmeväxlare

Darfor ar poolvarmare bra 1 - Därför är poolvärmare bra

Om du vill värma upp din pool snabbt och utan att det drar för mycket energi är en uppvärmare med värmeväxlare ett bra alternativ. Denna sort av poolvärmare är billig att köpa jämfört med andra uppvärmningssystem. Den här metoden tar upp värme från ett värmesystem som redan finna, till exempel om du har en värmepanna i källaren eller om du har solfångare. Värmeväxlare är även ett miljövänligt alternativ.

Elvärme

Precis som värmeväxlaren är elvärme ett snabbt och enkelt sätt att värma upp en pool på. Systemet är billigt att införskaffa och även enkel att installera. Elvärme fungerar som en vattenkokare eller ett element, där kallt vatten värms upp genom elenergi. Eftersom el är dyrt är det inte lämpligt att ha detta uppvärmningssystem om du har en stor pool.

Solfångare

Denna metod är både driftsäker och energieffektiv, du kan placera solfångarna vid sidan av poolen och vinkla dem åt rätt håll, då får du ut mesta möjliga solvärme. Solen värmer upp solfångarna som i sin tur pumpar in varmt vattnet i poolen. Hur dyrt detta system blir beror på poolens storlek och hur stor mängd vatten som ska värmas upp. Om du vill bada i din pool under kalla perioder är dock inte solfångare det bästa alternativet.